2011. június 1., szerda

Zsemle

Életem első zsemléi ezek. Na nem a legszebbek, nem is tudtam, hogy formázzam, mire rájöttem, hogy is kell formázni, már késő volt.
Az első adagot fotóztam, kicsit jobban meg is barnult a kelleténél. De finom, és igazi zsemlék.

A receptet Aledának köszönhetem. Az ő kis zsömikéi sokkal szebbek lettek. :) De hihetetlen sikerélményem van így is. :)))
Hozzávalók:  
50 dkg liszt, 
2 dl. tej, 
0.5 dl. joghurt, 
5 dkg olvasztott vaj, 
1 tojás, 
1 teáskanál méz, 
1 teáskanál só,
2 dkg élesztő
Kenéshez: 1 tojás fehérje,kevés tej,magok

A hozzávalókból tésztát dagasztunk. Letakarva duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, 8 részre osztjuk, és zsemléket formálunk belőle. Ezt mint rájöttem, úgy a legegyszerűbb, ha alulra betömködjük két széléről a tésztát, és ezt addig csináljuk, míg szép gömböcskét nem kapunk. Majd ismét kelesztjük 30 percig.

Előmelegített sütőben, én kb 220 °C-on 20 percig sütöttem. De a második adagnál már lejjebb vettem a gázt. Viszont régi sütőm van, így nagyon nem ment lejjebb a hőmérséklet, mégsem pirult ennyire meg a második adag. :) Azért kell két adagban sütnöm, mert emellett még picike is. Nem fér bele a 12 db-os muffin sütő tepsi sem... De szeretem ennek ellenére, mert jól süt. :)

Most találtam egy videót a formázáshoz Limara oldalán.   :)




2 megjegyzés:

  1. Szerintem gyönyörűre sikerült formáznod így is, nagyon gusztusosak!
    Ugye milyen jó érzés a sikerélmény? :) Nem is csoda, hogy az ember függő lesz, mint példáink is mutatják :)))

    VálaszTörlés
  2. Jaj,ne is mond,csodásak lettek a tiédek.Örülők,h bevált a recept.:)

    VálaszTörlés