2011. május 10., kedd

Bagel

Pár napja Latsiánál találtam ezt a receptet, és gondoltam kipróbálom. Tartottam tőle, hiszen nem igen dagasztottam eddig kézzel. Azt sem tudtam nagyon mi fán terem. Nagymamámat láttam gyerekkoromban kenyeret dagasztani, erre az emlékre hagyatkozva vágtam neki. Illetve olvastam valahol, addig kell dagasztani, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Hát nem tudtam ellenállni, és nagyon jó lett a végeredmény. :)

Attila is beszállt a formázásba. Nagyon tetszett neki, hogy gombócokat formálhatott, és lyukaszthatott. :) Gyerekek is nagyon élvezik, ha bevonjuk őket. Lehet nem lesz annyira nagyon szép a végeredmény, de megéri.



A receptet itt találjátok: http://latsiakonyhaja.blogspot.com/2011/05/eloszor-gyerekkoromban-ettem.html

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
2 tk instant élesztő
340 ml langyos víz
1,5 ek cukor
1,5 tk só

szezámmag a szóráshoz
1 tojássárgája + 3 ek víz a kenéshez


A hozzávalókat kenyérsütőgépbe kell tenni, és a dagasztás után 40 percet keleszteni. Ha nincs gép, akkor az élesztőt egy kis liszttel kevés vízben, cukorral felfuttatni, és a többi hozzávalóhoz adni. Ebből tésztát gyúrunk, és kb 15 percig dagasztani. Akár géppel is lehet. De bevallom, hogy én nagyon sajnálom a kis kézi mixeremet dagasztás közben, így inkább az izmaimat gyarapítom. :) 

40 perc letelte után hosszúra nyújtjuk és 8 részre vágjuk. Gombócokat formálunk, aminek a közepét kilyukasztva karikává alakítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és 30 percig kelesztjük.
Tetejét lekenjük a tojássárgája és víz keverékével, majd megszórjuk magokkal.
220 °C-ra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. 

4 megjegyzés:

  1. Jaj de szépek lettek!!!! Gratulálok, és jó étvágyat hozzá!

    VálaszTörlés
  2. Én köszönöm a receptet! :)

    VálaszTörlés
  3. írtam, de elveszett - gyönyörűek lettek, megjött a kedvem a kipróbálásukhoz :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm. Pár nap múlva újra kellett sütnöm. Páromnak nagyon ízlett. :D

    VálaszTörlés